onsdag 2 mars 2011

Westernskjortor - part of American Culture

Stort Intresse
Det känns som om intresse i westernskjortor är lika stort som det var för ca 100 år sedan.  Tur för oss eftersom vi har nyss räknat att vi har 110 olika dammodeller och 80 olika herrmodeller i vårt lager!!!

Så varför gillar man den western-stilen särskilt här i skandinavien?  Vad är det som vi verkligen gillar?




Historia
Western-kläder har genomgått många förändringar sedan den vilda västern tiden.  Kläderna av Wyatt Earp, Doc Holliday och bröderna James är dramatiskt annorlunda än de flesta av dagens Western modet, men det ledde fram till de western-kläderna som vi känner idag.  



Western-kläder fick sin start efter det amerikanska inbördeskrig.  Texas ranchägare var tvungen att hitta en marknad för deras stora överskott av nötboskap.  Under tiden på östkusten fanns det ont om nötkött.  Ranchägare körde alltså sin boskap norrut till de närmaste järnvägarna i Kansas.  Mexikanska vacqueros och amerikanska män som flydde från lagen också gjort upp ett stort antal cowboyas centrala otämjda West.



Snusnäs duk
 Cowboys kläder
Kläderna av dessa cowboys var oftast mycket tydligt och enkelt.  För det mesta var det arbetsbyxor och robusta cowboy boots som gällde.  Skjortor av de originala cowboys var vanligtvis bomull eller ull, ibland men enkel ränder, och hade ingen krage.  Dessa skjorta 'pull-overs' med knappar som fanns endast delvis ned på framsidan av skjortan.  En bandana eller snusnäs duk användes för att skydda cowboys hals medan har var ut och red.  Cowboyhatten användes för allt från att skydda honom från solen och till och med förse honom med något att dricka ur. 

Många influenser - Hollywood
De första dagarna av Hollywood återupplevde det vilda västern anda, och väckte nytt intresse i Western-kläder.  John Wayne, Gene Autry och Roy Rogers upplysta film skärmar klädda i western-kläder. Westernkläder var också framstående i amerikansk popkulturen fram till dess nedgång på 1970-talet.  Under den perioden blev western stövlar, jeans, och skjortor med krage och mönster poppis.


Countrymusik
Nashville countrymusik har hållit USAs intresse i det Western levnadssätt, och dessa countrymusik artister har influerat Western-kläder idag.  Sand-blasted jeans, läder och ultra-casuell kläder har blivit senaste modet inom western-kläder. 

Och idag?
Modet påverkas fortfarande av filmer (True Grit till exempel) och Nashvilles stjärnor.  Hollywood skådespelaren Gwyneth Paltrow och musikartisten Dolly Parton har nyligen varit med i filmer med Country & Western som tema.  

Western-riding har blivit ännu mer populärt i sverige.  Jo det finns så många influesar! 




Varför gillar vi Western?  Inte alla får rida genom Arizona-öknen.  Men man kan se ut som om man just har gjort det!  Och självklart finns det cowboyen inom oss alla! 

2 kommentarer: